No. 27 (2011)
Articles

The concept of Food Sovereignty, its presence in the Constitution of Ecuador and its implications in the Cotacachi canton

Dana Hill
Syracuse University. New York. EE.UU

Published 2021-05-13

Keywords

  • Food sovereghty,
  • constitutional studies,
  • gender equality,
  • Cotacachi,
  • UN

How to Cite

Hill, D. (2021). The concept of Food Sovereignty, its presence in the Constitution of Ecuador and its implications in the Cotacachi canton. Revista Sarance, 27, 124-134. https://doi.org/10.51306/

Share

Abstract

This article examines the concept of food sovereignty, addressing its evolution since the 1990s and its incorporation into the Ecuadorian Constitution of 2008. The analysis focuses on the importance of the concept in gender equity, highlighting its impact on rural women in Cotacachi. Food sovereignty is presented as a critical response to the UN model of food security, prioritizing local production and equitable access to essential resources. Through the historical and constitutional review, it is highlighted how food sovereignty promotes inclusive and sustainable agrarian development.

Downloads

Download data is not yet available.

References

  1. Brassel, F., Herrera, S., & Laforge, M. (Eds.). (2010). ¿Por qué tierra? En F. Brassel, S. Herrera, & M. Laforge (Eds.), ¿Reforma agraria en el Ecuador?: Viejos temas, nuevos argumentos (2a ed.). Sistema de Investigación sobre la Problemática Agraria en el Ecuador (SIPAE).
  2. Brassel, F., Ruiz, P., & Zapatta, A. (2010). La estructura agraria en el Ecuador: Una aproximación a su problemática y tendencias. En F. Brassel, S. Herrera, & M. Laforge (Eds.), ¿Reforma agraria en el Ecuador?: Viejos temas, nuevos argumentos (2a ed.). Sistema de Investigación sobre la Problemática Agraria en el Ecuador (SIPAE).
  3. Carrera, J. (2010). La soberanía alimentaria en la Constitución: Conceptos e implicaciones. En A. Acosta & E. Martínez (Eds.), Soberanías (pp. 75–90). Ediciones Abya-Yala.
  4. Colectivo Agrario. (2009). Soberanía alimentaria: Porque creemos en el debate: Propuestas de legislación. Colectivo Agrario.
  5. Constitución de la República del Ecuador. (2008).
  6. Deere, C. D., & León de Leal, M. (2000). Género, propiedad y empoderamiento: Tierra, estado y mercado en América Latina (1a ed.). TM Editores: UN, Facultad de Ciencias Humanas.
  7. Deere, C. D., & León, M. (2003). The gender asset gap: Land in Latin America. World Development, 31(6), 925–947.
  8. Escuela de Liderazgo de Mujeres Indígenas. (2010). Aportes de las mujeres indígenas campesinas de Cotacachi a la propuesta de Ley de Tierras. (Documento presentado en el Foro de Tierras).
  9. Fueres, M., Moran, C., & Hill, D. (en prensa). Mujer, tierra y soberanía alimentaria en Cotacachi. En Soberanía alimentaria y la mujer. ONU Mujeres y La Asamblea de Mujeres Populares y Diversas del Ecuador.
  10. INEC, Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. (2011). Censo de población y vivienda 2010.
  11. Maluf, R. S. (2008). Seguridad alimentaria y nutricional: Un enfoque de derecho y soberanía. CAFOLIS.
  12. Municipio de Cotacachi. (2010). Catastro Municipal de Títulos de Tierra en el Cantón Cotacachi.
  13. Vía Campesina. (2003, 16 de enero). ¿Qué es la soberanía alimentaria? http://viacampesina.org/sp/index.php?option=com_content&view=article&id=343:que-es-la-soberania-alimentaria&catid=21:soberania-alimentaria-comercio&Itemid=38
  14. Vía Campesina. (2004, 13 de febrero). Soberanía alimentaria: ¿Qué es la soberanía alimentaria? http://www.soberaniaalimentaria.com/textos/ViaCampesinaSoberaniaAlimentaria04.htm
  15. Vía Campesina. (2011, 9 de febrero). ¿Quién somos?: La voz de las campesinas y de los campesinos del mundo. http://viacampesina.org/sp/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=27&Itemid=44
  16. Vilalta, I., García, M., Galindo, P., & Colectiva Feminista "Las Garbancitas". (2009). Mesa redonda: Las mujeres y la comida. Soberanía alimentaria y género. (Ponencia presentada en las Jornadas Estatales Feministas, Granada, España).